
Kış armutlarının kökeni, ahlat ağacına kadar uzanıyor. Osmanlı Sarayı’na kadar taşınan bu meyve, Toroslar’dan Gümüşhane’ye kadar geniş bir coğrafyada farklı çeşitleriyle biliniyor. Yaban armudu olarak da anılan kış armutları, ayva ile kardeşliği ve taşlı dokusuyla diğer armutlardan ayrılıyor. Ancak günümüzde bu lezzetli armut türlerinin çoğu unutulmuş durumda. NTVRadyo'dan Acı Tatlı Mayhoş programcısı Aylin Öney Tan yazdı.
Kış armutlarına, öncelikle ahlat ağacına bakıyoruz. Ahlat ağacı bütün armutların atası. Çeşitli isimleri var. Yabani olduğu için yaban armudu da deniliyor. Çakal armudu da dendiği oluyor. Benim çok yakıştırdığım bir ismi de taşlı armut. Taş gibi hem de çok sulu. Yumuşacık tereyağı gibi armutlardan çok farklıdırlar. Hatta ben onlara çakıllı armut diyorum, çakal armutla taşlı armutu karışımı gibi. Bir zamanlar Osmanlı Sarayı’na bile Gümüşhane’den armut gidermiş. Bunların uzun yola dayanan kış armudu çeşitleri olduğunu düşünmek olası. Gümüşhane coğrafyasında yetişen pek çok armut türü varmış. Ama bugünkü coğrafi işaret listesine bakınca Gümüşhane’den hiçbir armut çeşidi yok.
